علائم تجاری
برند یا نام تجاری عبارت است از نام، عبارت، اصطلاح، علامت نشانه، نماد عدد، طرح یا ترکیبی از این ها که به منظور شناساندن محصولات و خدمات فروشندگان یا گروهی از فروشندگان و متمایز ساختن آن ها از شرکتهای رقیب استفاده می شوند و حق استفاده انحصاری نام و نشان تجاری فقط برای کسانی شناخته خواهد شد که آن را در اداره مالکیت معنوی به ثبت رسانده باشند، که در این صورت چنانچه شخص دیگر از آن نام و نشان تجاری یا مشابه آن درخصوص کالا یا خدمات مورد نظر استفاده نماید تحت تعقیب کیفری و حقوقی قرار خواهد گرفت. این نظام به مصرفکنندگان کمک میکند که از کالاها و خدماتی که ماهیت و کیفیت آنها مورد نظرشان است و با علامت مخصوص مشخص شدهاند، بهره بگیرند.
برند و علائم تجاری
برند چیست؟!
برند واژه ای لاتین می باشد که معادل فارسی آن، نشان و علامت است. برند، علامتی اختصاری است که هر شرکت برای معرفی محصول و خدمات خود از آن بهره می برد . در حقیقت یک شرکت را می توان با علامت تجاری مربوط به آن شناخت. به عبارت ساده تر، می توان گفت با ثبت برند، یک شرکت به مشتریان خود معرفی می گردد.
ثبت برند و ثبت علامت تجاری چه مراحلی دارد و مدارک لازم برای ثبت علامت تجاری ، برند و لوگو چیست؟ هزینه ثبت برند چقدر است؟ با ما همراه باشید.
مزایای ثبت برند
قانونی شدن
اولین مزیت و شاید مهمترین ویژگی که برند برای شما دارد، این است که با ثبت برند، در مقابل قانون شناخته میشوید. منظور از شناخته شدن این است که وقتی شما برند خود را به ثبت برسانید، برند شما بصورت انحصاری متعلق به شما خواهد بود و به راحتی می توانید از افرادی که از برند شما استفاده می کنند، شکایت کنید و آن ها محکوم به تغییر نام و پرداخت غرامت به شما هستند و با خیال راحت می توانید به تجارت بپردازید.
ایجاد تمایز
ثبت برند علاوه بر شما برای مشتریان شما نیز می تواند بسیار سودمند باشد.این امر موجب ایجاد تمایز شما با سایر رقبا شوند.
همچنین این امر باعث می شود شما نیاز های مشتری را به راحتی پیدا کنید و بدانید که بر چه اساسی به سراغ برند شما می آیند و یا چه عاملی باعث می شود رقیب شما را انتخاب کنند. با افزایش کیفیت و تطبیق آن با نیاز و خواسته مخاطب می توانید سهم بیشتری در بازار رقبا پیدا کنید.
بازاریابی
امروزه بازاریابی به یکی از رکن های اساسی هر تجارتی تبدیل شده است. اساس کار بازاریابان شناساندن و به شهرت رساندن محصولات یا خدمات است که اصولا این امر بدون برند و لوگو شدنی نیست.
نمایندگی
ایجاد دارائی
وام و سرمایه
لیست طبقات برند و علائم تجاری
مفهوم برند در ۴ دسته انفرادی، فامیلی، شرکتی و از ترکیبی از سه مورد قرار می گیرد و از نظر دسته بندی در بخش های مختلف و در 45 طبقه کالا و خدمات تقسیم بندی می شود
- دسته بندی مواد غذایی که شامل طبقات ۳، ۵، ۳۱، ۳۰، ۳۲، ۳۵، ۲۹، ۳۹، ۲۱، ۴۳، ۲۸، ۱۶ و ۴ است.
- دسته بندی لوازم خانگی که شامل طبقات، ۷، ۹، ۱۱، ۳۵، ۳۹، ۲۱، و ۸ است.
- دسته بندی آرایشی بهداشتی که شامل ۵، ۱۶، ۱۰، ۳۹، ۳۵، ۸، ۹، ۱۱، ۲۱، ۳، ۲۵، ۱۸، ۲۰، ۴۴، ۲۴، ۲۹، ۷ است.
- دسته بندی چهار که با عنوان سایر طبقات مطرح می شود شامل طبقات ۱، ۳، ۴، ۷، ۶، ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۷، ۳۵، ۴۳، ۳۹، ۲۹، ۲۵، ۲۰، ۲۱، ۲۴، ۲۸، ۱۹، ۳۰ است.
طبقه ۱:
طبقه 2:
طبقه 3:
طبقه 4:
طبقه 5:
طبقه 6:
طبقه 7:
طبقه 8:
طبقه 9:
طبقه 10:
طبقه 11:
طبقه 12:
طبقه 13:
طبقه 14:
طبقه 15:
طبقه 16:
طبقه 17:
طبقه 18:
طبقه 19:
طبقه 20:
طبقه 21:
طبقه 22:
طبقه 23:
طبقه 24:
طبقه 25:
طبقه 26:
طبقه 27:
طبقه 28:
طبقه 29:
طبقه 30:
طبقه 31:
طبقه 32:
طبقه 33:
طبقه 34:
طبقه 35:
طبقه 36:
طبقه 37:
طبقه 38:
طبقه 39:
طبقه 40:
طبقه 41:
طبقه 42:
طبقه 43:
طبقه 44:
طبقه 45:
سوالاتمتداول
آیا جهت ثبت برند داشتن شرکت الزامی است ؟
خیر، همان طور که در بالا اشاره شد ثبت برند به دو صورت حقیقی و یا حقوقی امکان پذیر است و در هر دو صورت، شما شماره ثبت و شناسه یکتای منحصر به خود را اخذ می کنید.
آیا می توان همراه با ثبت اسم، شکل خاصی نیز ثبت کرد ؟
نام تجاری شما در کنار لوگو قابل ثبت می باشد. لوگو شکل انتخاب شده برای محصول است که محصول با آن ارائه می شود. از طریق لوگو می توان تاثیر بیشتری در ذهن مخاطب برجای گذاشت.
آیا نام تجاری فقط به فارسی باید باشد ؟
خیر، ثبت برند یا نام تجاری می تواند به فارسی و یا غیرفارسی و یا به هر دو شکل انجام شود، ولی متقاضیانی که می خواهند علامت یا نام تجاری را به صورت غیر فارسی نیز ثبت کنند، الزاماَ باید کارت بازرگانی داشته باشند.
چنانچه یک علامت تجاری هم زمان دو متقاضی برای ثبت داشته باشد به کدام متقاضی ارجحیت داده می شود ؟
برای ثبت برند تاریخ تقاضای ثبت آن هم بسیار مهم است. اگر یک علامت تجاری هم زمان دو متقاضی برای ثبت داشته باشد، متقاضی ای که تاریخ تقاضای آن ارجحیت داشته باشد اجازه به ثبت رساندن آن را دارد.
آیا روال ثبت علامت تجاری ، لوگو و آرم تجاری متفاوت است ؟
خیر ، همگی در روال ثبت یکسان هستند.
مدت زمان مورد نیاز برای ثبت برند چه قدر می باشد ؟
زمان ثبت برند از زمان تحویل مدارک و استعلام اولیه حدود 45 روز می باشد تا آگهی تقاضا و بعد از این 45 روز ، 30 روز برای روزنامه اول و یک هفته برای چاپ در روزنامه نوبت دوم زمان می برد. البته این زمان با توجه به قوانین روز اداره مالکیت صنعتی و علائم تجاری می تواند متغیر باشد.
شرایط ثبت برند چیست ؟
علامت تجاری یا برند، می بایست جدید، ابتکاری بوده و گمراه کننده نباشد.
منظور از جدید بودن علامت تجاری این می باشد که علامت مورد استفاده بر روی محصول که برای ثبت ارائه می شود،از حیث شکلی باید جدید بوده و سابقه ثبت و استعمال توسط دیگران را نداشته باشد.
شایان ذکر است که با توجه به جدول طبقه بندی کالا،هرگاه برای نوعی کالای مشخص علامتی از طبقه ای خاص استفاده شود،شخص دیگری که پس از انتخاب علامت مذکور بخواهد برای کالای خود از نوع مشابه از طبقه مزبور و از همان علامت قبلی استفاده کند،با ممنوعیت استفاده و ثبت علامت مواجه خواهد شد.
آیا ثبت برند شامل مالیات می شود ؟
خیر
مدت اعتبار برند ثبت شده چه قدر است ؟
علامات تجاری که به ثبت می رسند تا مدت ده سال از تاریخ تنظیم اظهارنامه ، اعتبار ثبت دارند. با تقاضای مجدد صاحب علامت در پایان مدت، مجدداَ برای ده سال دیگر به حالت انحصاری باقی می مانند. ( در صورت عدم درخواست تمدید ثبت ظرف مهلت یاد شده، امکان درخواست آن ظرف مهلت 6 ماه پس از پایان اعتبار ثبت علامت ، با پرداخت جریمه تاخیر به میزان نصف هزینه ثبت علامت وجود دارد ، والا ثبت علامت از درجه اعتبار ساقط خواهد شد) .
آیا علامت تجاری در ایران مورد حمایت قرار می گیرد؟
بله. در ایران برای اولین بار در سال 1304 قانونی برای ثبت و حمایت علایم تجاری و صنعتی تصویب گردید که بعداَ در سال 1310 مورد تجدید نظر قرار گرفت.علاوه بر قانون مزبور و آیین نامه اجرایی آن،ماده 249 قانون مجازات عمومی نیز مواردی را برای حمایت علایم تجاری ثبت شده پیش بینی نموده است.
چه اشخاصی می توانند نام و نشان تجاری(لوگو) خود را به ثبت برسانند؟
هر شخص اعم از حقیقی یا حقوقی (شرکت یا فرد) مدارکی دال بر تولید-توزیع-بسته بندی-خرید و فروش و یا واردات و صادرات کالا) و یا مدارکی جهت فعالیت در زمینه خدماتی خاص داشته باشد می تواند در همان زمینه تقاضای ثبت نام و لوگوی خود را بدهد.
ثبت علامت تجاری اختیاری است یا اجباری؟
ثبت علامت تجاری جز در مواردی که قانون تکلیف نموده باشد اختیاری است،لیکن علیرغم عدم الزام قانونی،تجار بدلیل برخورداری از حمایت قانونی و نیز استفاده از شهرت و کارمایه تجاری و امتیازهای مادی و معنوی نسبت به ثبت علامت تجاری اقدام می کنند.
به موجب قانون،ثبت کدام علائم تجاری اجباریست؟
به موجب مصوبه ی سوم اردیبهشت 1328 هیاًت وزیران،ثبت علائم برای هر یک از این موارد اجباری است:
الف) داروهای اختصاصی مورد استفاده ی طبی
ب) مواد غذایی که در لفاف و ظروف مخصوص عرضه می شوند.
ج) آب های گازدار
ه) لوازم آرایش که برای استعمال مستقیم بر روی پوست انسان به کار می رود.
لذا به موجب این ماده،تمام اجناس دارویی و طبی و مواد غذایی مذکور در آن آیین نامه،اعم از آن که در داخل ایران ساخته و یا در خارج ساخته و وارد کشور شود و در بازار تحت اسم مشخصی که بر روی برچسب آن زده می شود به معرض فروش قرار گیرد باید دارای علامت صنعتی یا تجارتی ثبت شده بوده و در روی برچسب نکات زیر تصریح شود:الف-اسم تجاری و نشانی سازنده ی جنس با قید کشور مبدا ب-شماره ثبت علامت در ایران
ثبت کدام علامت ها ممنوع است؟
ثبت علائم تجاری،صنعتی و خدمات دارای محدودیت قانونی است.قانون ثبت علائم و آیین نامه اصلاحی اجرایی مصوب سال 13337 ثبت علائم ذیل را ممنوع نموده است:
_علائم رسمی،دولتی و مملکتی نظیر پرچم ایران،علائم وزارتخانه ها،هلال احمر،علائم نیروهای مسلح و ….
_علایمی که قبلاَ خود یا مشابه آن به ثبت رسیده باشد.
_علائم منافی عفت عمومی ونظم و انضباط اجتماعی
_علائمی که دارای اسم و عبارت عمومی باشد و دولت استعمال آن را تحت علامت تجاری منع کرده باشد.
آیا علامت های تجاری سایر کشورها در ایران حمایت می شود؟
تنها کشورهایی که عضو کنوانسیون پاریس هستند می توانند از حمایت در ایران هم برخوردار گردند.
آیا می توان از علامت تجاری دیگری استفاده کرد؟
چنانچه بدون اجازه مالک تجاری باشد خیر